Amaç ve Kapsam
Vücudumuzun deri ve bağırsak gibi birçok bölgesi, sayıları trilyonlara ulaşan farklı türlerde mikroorganizmalara ev sahipliği yapmaktadır. Mikrobiyota, belli bir bölgede yaşayan tüm mikroorganizmaları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Mikrobiyotamızdaki organizma sayı ve çeşitliliğinin korunması ve vücudumuzla olan etkileşiminin dengeli bir halde sürdürülmesi sağlımız için büyük önem teşkil etmektedir. Sindirimin desteklenmesi, bazı vitaminlerin üretilmesi ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesi, bu mikroorganizmaların anahtar rol oynadığı biyolojik işlemlerden bazılarıdır. Hatalı veya fazla antibiyotik kullanımı, medikal operasyonlar, alerjik reaksiyonlar, çeşitli rahatsızlıklar ve yanlış beslenme gibi faktörler sonucu mikrobiyotadaki dengenin kaybedilmesi, iltihabi bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı ve ülseratif kolit), otoimmün hastalıklar, kanser, psikiyatrik rahatsızlıklar, diyabet ve obezite gibi hastalıkların gelişmesi veya ilerlemesiyle ilişkilendirilmiştir.
DNA, hücrelerde bulunan ve ilgili organizmaya ait tüm gelişim ve fonksiyon bilgilerinin kodlandığı genetik materyallerdir. Mikrobiyotanın sahip olduğu tüm genomik bilgiye ‘mikrobiyom’ adı verilmekte ve mikrobiyota analizinde temel kaynak olarak kullanılmaktadır. Yeni nesil dizileme adı verilen ileri teknoloji platformları sayesinde analiz edilen mikrobiyom verileri en güncel referans genom kütüphaneleriyle eşleştirilip karşılaştırılmakta ve mikrobiyotada hangi türlerin olduğu tayin edilebilmektedir.
Epigenetiks Genetik Biyoinformatik Yazılım A. Ş. olarak amacımız, gaita örneğinizin analizini gerçekleştirerek mikrobiyota çeşitliliği hakkında sizi ve uzman danışmanlarınızı bilgilendirmektir.
Test Süreci
Oluşturduğumuz örnek toplama kitleri ile talimatlar doğrultusunda vereceğiniz gaita örnekleri, laboratuvarımıza ulaşır ulaşmaz DNA (veya RNA) izolasyonu için işleme alınacaktır. İzole edilen DNA materyali, yeni nesil dizileme platformumuza aktarılarak tüm genetik verinin eldesi sağlanacaktır. Mikrobiyal marker bölgeleri tanımlanacağı için kişiye ait genetik bilgi analiz dışı bırakılacaktır. Uzman araştırmacılarımız, elde edilen genetik veri ile bilinen tüm mikroorganizma bilgilerinin yer aldığı, literatürdeki en güncel referans veritabanını eşleştirip karşılaştırarak mikrobiyotadaki türlerin tanımlamasını yapacak ve raporlayacaktır.
Detaylı rapor talep edildiği takdirde, yapay zeka uygulamaları aracılığıyla kurumumuzda geliştirilen veritabanı sayesinde, test sonucuna göre olası zararlı olan mikroorganizmalar ve bunların besin kaynakları ile bunların miktarını azaltmak için kullanılabilecek diğer mikroorganizma ve onların besin kaynakları bilgilerinin de dahil edildiği bir analiz sonucu sağlanabilecektir.
Kısıtlamalar
Bağırsak epitel yüzeyde konaklayan mikroorganizmaların gaita analizi ile tespiti kısıtlı olduğundan dolayı, bu organizmalarla ilgili veri eldesi kısıtlı olabilir. Ayrıca, yeni ve henüz veritabanlarında yer almayan mikroorganizmalar raporlanamamaktadır.
ONAY BÖLÜMÜ
Epigenetiks Genetik Biyoinformatik Yazılım A. Ş. olarak gaitanızdan mikrobiyota analizinizi yasal olarak yütütebilmemiz için onayınız gerekmektedir. Bu bağlamda, hastanın kendisi veya velisi/yasal olarak yetkilendirilmiş temsilcisi tarafından bilgilendirme sonrası onay alınması zorunludur. Bu form; hasta tarafından onaylanmış haliyle geçerlilik kazanır ve hastanın bu 3 (üç) sayfalık dosyanın içeriğini onayladığını ifade eder.
Yapılacak İşlem: Gaitadan Mikrobiyota Analizi
ştırma Materyali: Analizimiz, hastanın bağırsak mikrobiyotasındaki genetik materyalin incelenmesini amaçlamaktadır. Hastaya ait genetik materyal saklanmayacak ve kullanılmayacaktır. Bu amaçla kullanılan gaita örneği, iletilen örnek toplama kiti ile ilgili talimatler izlenerek hasta veya yakını tarafından toplanmaktadır. Süreç, hasta açısından herhangi bir risk teşkil etmemektedir. Örneğin yetersiz/uygun olmaması veya tekrar analizinin gerektiği durumlarda yeniden örnek alımı gerekebilir.
Saklama Onamı
Gaita örneğiniz ilgili laboratuvar sürecinin tamamlanmasından sonra bir ay süre ile muhafaza edilecek ve sonrasında imha edilecektir.
Elde edilen DNA örneği ise bir yıl süre ile muhafaza edilecek ve sonrasında imha edilecektir.
Yeni numune alınmasına veya yeni bir test yapılmasına gerek kalmadan veriler üzerinden analiz tekrarlanabilir ve/veya genişletilebilir.